Over Papoea-Nieuw-Guinea en Ukarumpa

KaartjePapoea-Nieuw-Guinea is een land in Oceanie dat aan Indonesië grenst en ten noorden van Australië ligt. De hoofdstad is Port Moresby. In het land worden 823 (Papoea) talen gesproken, in ongeveer 300 van deze talen is nog geen enkel Bijbelgedeelte vertaald. Een paar honderd jaar geleden werd het door de Nederlanders gekoloniseerd, later kwam het in Duitse en Engelse handen, en later werd het overgedragen aan Australië. In 1975 werd het land onafhankelijk onder de naam Papoea-Nieuw-Guinea. Het land is bergachtig en bestaat voornamelijk uit regenwoud met enkele kleine vlaktes langs de kust. Aardbevingen en tsunami’s komen er relatief frequent voor.


Het land heeft een oppervlakte van 42.840 km2, waarvan 9980 km2 water en telt ruim 6 miljoen inwoners met een alfabetisering van 64,6% en een levensverwachting van 65 jaar, 37,5% van de bevolking leeft onder de armoedegrens. PNG is rijk aan natuurlijke grondstoffen (ertsen, vis en hout), de export hiervan is de grootste bron van inkomsten voor het land. Belangrijke talen zijn het Hiri Motu, Tok Pisin en het Engels. Er zijn veel mensen in PNG die in God geloven (96% geeft aan christelijk te zijn), maar zij hebben geen Bijbel in hun eigen taal die ze kunnen lezen zoals wij. Veel mensen vermengen het christelijke geloof (mede hierdoor) met oudere en traditionele elementen. Daarom zijn er zoveel Bijbelvertalers in het land.

UkarumpaUkarumpa was vroeger een stuk land waar veel twist over was door omringende stammen. Het was een open stuk land met hoog gras, een paar bomen en geen ontwikkeling, hoewel het vruchtbaar was omdat er een rivier door stroomde. Rond 1956 is er de SIL gevestigd en uitgegroeid tot wat het nu is: de uitvalsbasis om de rest van het land te bereiken. Het ligt in de bergen van het oostelijke gedeelte van het land. Er wonen zo’n 800 mensen uit meer dan 30 verschillende landen. Veel van deze mensen zijn Bijbelvertaler en mensen die ondersteuningswerk doen, dit zijn allemaal vrijwilligers. De voertaal is Engels en doordat Ukarumpa de grootste ‘zendelingennederzetting’ ter wereld is, is er ook een internationale basisschool en een internationale school voor voortgezet onderwijs. Naast het Engels, wordt er ook Tok Pisin gesproken. Dat is een handelstaal die in heel PNG voorkomt. Bijna alle Papoea-Nieuw-Guineeers hebben naast het Tok Pisin een eigen ‘tokples’, dat is hun moedertaal.
Naast de scholen is er in Ukarumpa ook een ziekenhuis/polikliniek waar zowel de medewerkers van SIL als de locale bevolking wordt geholpen en trainingen worden gegeven aan de locale gezondheidswerkers. De meest voorkomende problemen zijn tropische ziektes zoals malaria, TBC, huidinfecties, etc.
Ook is er een centrum voor constructie en onderhoud voor bouwkundige projecten (bijv een waterproject) en die zorgdragen voor onder andere de bouw van de huizen van de vertalers.